JaakkoNiskasaari Monenmoista pohdintaa sieltä sun täältä

Kädet ylös! Ja verorahat kiltisti nauttimaan paritiisin lämmöstä.

https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/236034-juha-sipila-miljardisopimuksista...

 

Olikohan ensimmäinen järkevä kommentti Sipilältä -koskaan? Kyllä tuo kädet pystyyn ja todetaan että SOTE-uudistus -tuo kokkareiden märkä uni ei todellakaan palvele Suomen kansaa eikä sen terveyttä, vaan pääosin näitä veroparasiitti-suuryhtiöitä joiden lobbarit ovat kovaan tahtiin varsinkin kokoomuksen "neuvonantajina" hyörineet- täytyy torpata ennen kuin on liian myöhäistä.


Sehän on vain suurta sattumaa että kokoomuksesta on huomattavan monia ex-"poliitikkoja", erityisavustajia yms. hallituksen sisäpiiriläisiä lähtenyt pyöröovista juuri samojen yhtiöiden johtotehtäviin jotka näistä SOTEn "valinnanvapauksista" yms verovarojen siirrosta yksityisten taskuun hyötyy. Suurin osa asiantuntijoistakin näyttää olevan sitä mieltä etteivät nämä paljon luvatut "säästöt" toteudu vaan homma menee itse asiassa päinvastoin, palvelut huononee ja kallistuu  sekä verovaroin ylläpidetty toimiva terveydenhuolto rapautuu entisestään kun pienemmiltä paikkakunnilta viedään terveyskeskuksetkin alta.

Entäpä jos kääntäisimme kurssia ja aletaan kouluttaa lisää lääkäreitä omiin tarpeisiin (paitsi että nyt anteeksi, unohdinkin jo #koulutuslupauksen ;), ruuhkat ja lääkärien jo nyt valtavat työmäärät vähenevät, sama juttu hoitohenkilökunnan kanssa. Ehkäpä halvennettaisiin samalla tk-maksuja jotka oikeasti ovat pienituloisille vieläkin suhteellisen suuri menoerä kun sairaus iskee.
Jätetään jenkkikonsulttifirmojen ja "pörriäisten" märät toiveunet amerikanmallin terveyden"hoidon" eli ihmisten hengellä rahastuksen tavoittelusta jenkeille ja pidetään Suomen terveydenhuolto kaikkien perusoikeutena ja tarpeeksi nopeasti saatavilla tilisaldooon katsomatta.
Tottakai varakkaammat voivat yksityisiä terveysfirmoja käyttää kuten nytkin mutta minun mielestäni verorahat pitäisi käyttää kansan hyvinvointiin, ei yksityisten multikansallisten kasvottomien korporaatioiden voitontavoitteluun, jo sana "terveysbisnes" saa pientä kuvotusta aikaan itsessäni.. TIenata nyt toisten kärsimyksellä.. hmpf!


PS. hieman offtopiccina osa tekstistä mutta kun meinaa mennä tunteisiin tämä talouden ehdoilla tapahtuva pelleily nimeltään polittiikka.


PPS. kolme pikaisesti mieleen tullutta ehdotusta "normitalkoisiin"


a) kokeillaan BKT:n ja pelkän talousajattelun sijaan Bhutanin pienen kuningaskunnan metodia BKO eli bruttokansanonni jossa joka vuosi valtio lähettää kyselyn jokaiselle kansalaiselle mihin ovat tyytyväisiä, mihin eivät, mitä valtio voisi tehdä paremmin jotta ihmisillä olisi parempi olla jne. Simppeliä, ei yksinään, mutta lisättynä hyvinvointivaltiomme jo toimiviin rakenteisiin miksipä ei hyvä lisä? (helppo toteuttaa, ei lisää byrokratiaa)


b) Sveitsin kaltaista suoraa demokratiaa moniin asioihin, (kuten SOTE-kysymys, oikeita asiantuntijoita tv-paneeleihin yms kanaviin mistä oikeaa tietoa saadaan (ei twitter) (eikä vain Orpon ja Sipilän valitsemia "asiantuntijoita" heidän agendaansa ajamassa tukusta rahaa) vaan tieteellistä tutkimusta ja puolueettomia eri alojen experttejä kertomassa oikeita faktoja ja näkymiä mahdollisista vaikutuksista) eli enemmän valtaa kansalle, päätetään paikallisista asioista paikallisesti.


c) Lue tämä viimeinen osio pienellä aivomyrsky-asenteella ja sarkasmimittari päällä:
Eli tehdään koko Suomesta demilitarisoitu maa, YK:n avustuksella ja päätöksellä kukaan ei enää voi sotia Suomessa ja sen maaperällä (hehheh, mut näinhän onkin jo Affenanmaalla), lakkautetaan armeija, jätetään turhat hävittäjät ostamatta, modataan vanhoista panssarivaunuista peltokoneita ja saadaan oma maatalous taas kestävälle polulle ja näin on omavaraisuuskin jo lähempänä, jotkut vapaaehtoiset skapparit voivat jäädä kasarmien talolmiehiksi ja toisiaan simputtamaan jos siitä niin nauttivat. MITKÄ SÄÄSTÖT! Siitä jäisi varat vaikka jatkaa länsimetroa Turkuun (kukaan ei haluaisi mutta MAHDOLLISTA ja toimisi jo ehkä vuonna 2050!) tai paikata ja parantaa nykyistä heikentyvää terveydenhuoltoa sekä koulutusta. Jonkun vuoden kuluessa Suomen sodasta kieltäytyvää esimerkkiä seuraisi joku muukin pieni maa, sitten myöhemmin pari keskikokoista, ja joskus jopa isommatkin tajuaisivat että maailmassa on parempiakin asioita kuin toistensa tappaminen, ja sotiminen niiden puolesta jotka sodasta hyötyvät: (pankkiirit, sotateollisuus ja muut "aliurakoitsijat" pääasiassa) harvoin ns. normaalikansalaiset koskaan ovat kovin innoissaan toisiaan vastaan sotineet (uskonsotienkin takana yleensä vallan/rahan/alueiden/resurssien saaminen "voittajalle;" ei siis niille rivimiehille jotka sodan voittivat) Mainittakoon nyt viharyöpyn hillitsemiseksi että pidän esimerkiksi sotiemme veteraaneja valtavan suuressa arvossa uhrauksistaan ja työstä jonka maamme eteen tekivät, siksi myös toivoisin ettei kenkään tarvitsisi enää moisiin toimiin joutua.

Tämä jatkuva sodanlietsonta ja pelon ilmapiiri on juuri sitä mitä meille halutaan tuputtaa, vaara vaanii, muka.
Tieteen ja humanismin piirissä ei kansalaisuuksia katsota vaan tehdään yhdessä työtä ihmiskunnan hyväksi (vaikka kuinka USA ja USSR/Venäjä nälvivät vuosien saatossa, silti esim avaruustutkimuksen parissa työskentelevät puhaltavat yhteen hiileen- ihmiskunnan hyväksi, tiedonjanoa sammuttamaan ja etsimään lisää tietoa tästä yhteisestä keikkeudesta missä elämme, kaikki me) . Yhdessä me ihmiset pystymme uskomattomiin asioihin, se on jo nähty, mutta mitä enemmän jakaudumme "meihin ja niihin", sitä helpompi ihmisiä on kontrolloida ja saada toisiaan vastaan eikä kukaan muu siitä hyödy kuin em. alistajat, sotien suunnittelijat, se maailmanlaajuista ponzihuijausta nimeltä "raha ja velka" vetävä 1% joka omistaa kohta kaiken, (absurdi idea...)


"hän joka mielensä pahoittaa, hän ensimmäisen herneen nenäänsä vetäköön"-Jeesus Nasaretilainen, n. 38 jaa.

Kirjoitus perustuu minun henk.koht. näkemyksiin asioista, faktavirheistä saa ja toivonkin huomautettavan.


Nyt odottelemaan ***un hippi- tai venäjän trolli-tyylisiä kommentteja yllättävälläkin innolla.


Rauhaa & Rakkautta
Jaakko

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän erkkilaitila1 kuva
Erkki Laitila

Kaikkea hyvää sinulle, Jaakko

Sinulla on mainioita mielipiteitä. Bhutan on tosiaan maailman onnellisimpia maita, vaikka elintaso on mitä on. Se on todettu Barrett Value Centren mittauksissa, joista mainitsetkin.

Sveitsi on mainio esimerkki päätöksenteosta, paikallisesta sellaisesta. Sen kantonimalli ei ehkä Suomeen sellaisenaan sovi, mutta mallia siitä kannattaisi ottaa, miten hyvin kansalaiset siinäkin saadaan mukaan.

Minulla on myös tieteellinen maailmankatsomus, että näen rajat turhina, mutta turvallisuutta niillä voi taata. Valtiolla tulee olla suht. vankka identiteetti. Liittovaltiot eivät ole koskaan toimineet hyvin.

Barrettin periaate sopii taustaksi tähän kirjoitukseen. Näitä asioita on ajateltu tiiviisti jo kymmenet vuodet, mutta nyt tavallinen kansa alkaa heräämään, että päästäisiin vähemmillä typeryyksillä, kenties kohti yleistä viisautta.

Käyttäjän JaakkoNiskasaari kuva
Jaakko Niskasaari

Kiitos Laitila kommentistasi!
Ensimmäinen blogini koskaan millekään alustalle, josta "saattaa" huokua ja huomata pienen poukkoilemisen aiheiden välillä ja vierestäkin, yritys oli kuitenkin pitää sama punainen lanka mukana muitakin aiheita pohtiessa.
Ei pitäisi kuitenkaan mielestäni missään nimessä olla uskaltamatta ottaa uusia ja radikaalejakin ideoita keskusteluun mukaan.
Voisinpas tutkailla tuota mainitsemaasi Barrettin periaatteita tarkemminkin kun eivät tuttuja ole hänen ajatuksensa.

Einsteinin lohkaisu loppukaneetiksi: “Two things are infinite: the universe and human stupidity; and I'm not sure about the universe.”

Toimituksen poiminnat